groepsfoto 2017

Een interview voor de Mooi Son en Breugel Krant op 8 november 2017 van de hand van Arjen Strik:

Al 45 jaar zingen met vreugde


‘Het Sons Kamerkoor zingt saffier’ prijkt in kapitale letters op het affiche van het koor, dat een jubileumconcert geeft in verband met haar 45-jarige bestaan. Ik kende dat muziekstuk niet en ook internet gaf geen verdere informatie. Maar het blijkt geen muziekstuk te zijn, maar een analogie voor een 45-jarig jubileum. Net zoiets als een koperen bruiloft. Een saffier is een kostbare edelsteen en dit is terug te zien in de bloemvormige blauwe corsage die het koor zal dragen bij de jubileumuitvoeringen.

Door Arjen Strik

Twee jubileumconcerten

Het Sons Kamerkoor is opgericht in 1972 en telt op dit moment 23 zangers. Het koor heeft een uitgebreid klassiek repertoire vanaf de middeleeuwen tot in de moderne tijd. Ze zingen geestelijke en profane, ernstige en vrolijke muziek, voornamelijk a capella, dit wil zeggen zonder begeleiding van instrumenten. Hoewel bij concerten regelmatig enkele instrumentalisten hun medewerking verlenen om het koor te begeleiden of optreden als intermezzo. Het Sons Kamerkoor treedt meerdere keren per jaar op en heeft veel plannen voor de komende jaren. Het koor viert dit saffieren jubileum met twee concerten in Son en Breugel: op 12 november in de Breugelse Genovevakerk en op 22 april 2018 in de Kapelzaal van Hotel Restaurant la Sonnerie.

Het huidige bestuur praat over het koor

We praten met Dini Lange (secretaris), Kees van der Woude (penningmeester) en Annemiek Hol (voorzitter). Marie-Astrid Vermaas (dirigente) schoof ook nog even aan. Zij vertellen: “Het Sons Kamerkoor treedt graag op, geniet van dit jubileumjaar en heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. Afwisseling staat hoog bij ons in het vaandel. Daarom presenteren wij als koor jaarlijks twee thematische programma’s: een vrolijk/luchtig en een religieus programma. Elk programma wordt in Son en Breugel uitgevoerd en daarnaast ook in de regio. Ons koor zingt vooral oude koormuziek, voornamelijk a capella. Het accent ligt op muziek van vóór 1800. Daarnaast treden we tegenwoordig ook op in een kleinere samenstelling bij allerlei activiteiten. Ook hebben we een supportactie opgezet die tot de ondersteuning van zo’n 16 ondernemers heeft geleid, die in het programmaboekje en op de website van ons koor vermeld staan.” Marie-Astrid Vermaas geeft nog aan dat het een kwalitatief hoogstaand koor is, waarbij velen privé nog een zangpedagoge bezoeken om hun stem verder te ontwikkelen.

Motet van Johann Sebastian Bach

Tijdens het concert op 12 november kunt u onder andere ‘Jesu, meine Freude’ van Johann Sebastian Bach beluisteren. In dit omvangrijke motet dat uit elf delen bestaat, staat de spanning tussen het tijdelijke en het eeuwige, het lichaam en de geest centraal. Andere werken zijn onder andere van Charles V. Stanford, Orlando di Lasso en Heinrich Schütz.
Organist Axel Wenstedt en een barokensemble zorgen voor de begeleiding. Voorafgaand aan het concert speelt Axel passende orgelmuziek. Het geheel staat onder leiding van dirigente Marie-Astrid Vermaas.
Aanvang van het concert: 15.00 uur. Het concert duurt een uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt bijzonder op prijs gesteld.
Meer info: http://www.sonskamerkoor.nl