groepsfoto 2022

Een interview voor de Mooi Son en Breugel Krant op 9 november 2022

Sons Kamerkoor bestaat 50 jaar


Son en Breugel - Het Sons Kamerkoor bestaat 50 jaar, en dit jubileum wordt een jaar lang gevierd. Het begint met twee jubileumconcerten: het eerste op zaterdag 12 november in de PKN-kerk te Best en het tweede op zondag 13 november in de Sint-Genovevakerk te Breugel.

Redactie: Corry van Asseldonk

Het Sons Kamerkoor is 50 jaar geleden opgericht door Ko van Geldorp. Hij was muziekleraar aan een middelbare school in Eindhoven, kwam in Son wonen en miste een kamerkoor in het dorp. Via de plaatselijke media ging hij mensen werven en al snel had hij twaalf leden. Het eerste kerstconcert werd al na een jaar gegeven. Ko van Geldorp heeft het koor ruim dertig jaar geleid. Hij is onlangs overleden, en het is heel jammer dat hij dit jubileum niet kan meemaken. Momenteel is Paul Gieles de dirigent.

“Ons repertoire is heel uitgebreid”, vertelt voorzitter Annemiek Hol, “we zingen geestelijke en profane liederen, ernstige en vrolijke muziek, deels a capella. Bij concerten verlenen regelmatig instrumentalisten en solisten hun medewerking om ons te begeleiden.” “Ik heb inmiddels een groot netwerk van instrumentalisten, die graag hun medewerking verlenen aan de concerten”, vult Paul aan, “en ik wil heel graag zoveel mogelijk jongeren erbij betrekken.”

De religieuze concerten vinden meestal plaats in de Genovevakerk in Breugel. De akoestiek is daar zo geweldig mooi dat het niet alleen een feest is om daar te zingen, maar zeker om te komen luisteren. “Dit jaar mogen we hier nog twee optredens verzorgen”, vertelt secretaris Emmy van Stratum trots, “zondag 13 november is er ons tweede jubileumconcert en op zondag 11 december werken we mee aan een kerstconcert van de Stichting Orgelkring Vollebregt Orgel Breugel.”

“Vanwege ons vijftigjarig jubileum zullen we tot najaar 2023 verschillende activiteiten organiseren”, aldus penningmeester Kees van der Woude. “Op zondag 12 maart gaan we in de Genovevakerk een middag Bachkoralen zingen onder leiding van onze dirigent. Iedereen mag mee komen zingen, het wordt een soort workshop. Zaterdag 13 mei 2023 is ons tweede jubileumconcert in het Dommelhuis. In juni is er een meezingsessie in de kiosk. Verder willen we in kleinere samenstelling huiskamerconcerten gaan geven bij mensen thuis of bij bedrijven. Denk aan een bruiloft, verjaardag, jubileum of afscheid. We hebben dit in het verleden ook gedaan en dat is heel goed bevallen.”

Nu gaat alle aandacht naar de twee jubileumconcerten. Het thema is: ’t Is al goud wat er klinkt. Er komen liederen voorbij in het Duits en Latijn, uit de barok, van bekende componisten als Schütz en Charpentier. Ook voert het koor werken uit van de vrijwel onbekende Italiaan Clari. Waarschijnlijk zijn deze werken een première voor Brabant, maar zeker voor Son en Breugel; dit alles onder leiding van dirigent Paul Gieles en met medewerking van maar liefst vijf vocale solisten en zes instrumentalisten.

Het gezellige Sons Kamerkoor hoopt veel mensen te verwelkomen op zaterdag 12 november in de PKN-kerk te Best, aanvang 20.00 uur, of op zondag 13 november om 15.00 uur in de Genovevakerk te Breugel. Beide locaties zijn een half uur voor aanvang open. De entree bedraagt € 10,00 p.p. contant.

Op www.sonskamerkoor.nl komt u nog veel meer te weten over het Sons Kamerkoor.