groepsfoto 2017

Onderstaand de recensie van ons jubileumconcert van 12 november 2017 in de Mooi Son en Breugel Krant door Arjen Strik:

Sons Kamerkoor jubileert grandioos


Ik heb wel eens gelezen dat Bach geen muziek schreef om te behagen, maar dat hij componeerde om God te eren. Toch weet ik zeker dat het publiek in een bomvolle Genovevakerk afgelopen zondag 12 november heeft genoten van de vertolking van Jesu, meine Freude door het Sons Kamerkoor.

Het Sons kamerkoor zingt Saffier en gaf daarmee aan haar 45-jarig jubileum te vieren. We werden welkom geheten door de voorzitter Annemiek Hol. Zij gaf aan bijzonder verrast te zijn door zoveel belangstelling. “Heerlijk voor ons koor om te zingen voor een volle kerk.” Het werd een feestelijk concert waarbij men liet horen in die jaren uitgegroeid te zijn tot een kwalitatief hoogstaand kamerkoor, dat op een overtuigende en ingetogen wijze haar programma bracht.

Eén subtiel instrument, geweldige koorzang

Onder de bevlogen leiding van de veelzijdige dirigent Marie-Astrid Vermaas klonk het koor als één subtiel instrument; gedisciplineerd, loepzuiver en glashelder in de vele meerstemmige partijen. Het concert werd geopend door Axel Wenstedt, die op het prachtige hoofdorgel van deze sfeervolle kerk het publiek in de juiste stemming bracht. Daarna liet het Sons Kamerkoor in een zestal composities een staaltje van haar kunnen zien, of beter gezegd horen. Fantastisch ingetogen gezongen, niks op aan te merken. Wat betreft de repertoirekeuze had ik persoonlijk liever wat meer afwisseling gehad, die je nieuwsgierig maakt naar de genoemde ambities van het koor. Na een intermezzo, waar we door het orgel en het barokensemble alvast ‘gebachatilliseerd’ werden, trok het Sons Kamerkoor alle registers open en klonk in de mooie akoestiek van de Genovevakerk het motet van Bach.

Muzikale preek om van te smullen

Zijn motet is een muzikale preek. Jesu meine Freude is een van de weinige motetten die van Bach bewaard zijn gebleven. Uniek is dat het niet voor twee koren, maar voor één vijfstemmig koor is geschreven en dat het gaat om een liedtekst, gecombineerd met een bijbeltekst: enkele verzen uit Paulus‘ brief aan de Romeinen. Een geweldige vijfstemmige uitvoering door het Sons Kamerkoor. Met deze authentieke interpretatie wist het koor, begeleid door de barokmusici, bij het publiek de juiste snaar te raken. Onbewust versmolten we in de ruimte en voelden de spanning tussen het tijdelijke en het eeuwige. Hulde aan allen. Ik heb genoten! Maar dat gold ook voor het veelkoppige publiek, dat met een goed gevoel na afloop weer de druilerige herfst in trok. Op naar het volgende jubileum of beter, het volgende concert.

Arjen Strik